Hvorfor er jobbsøknad er så viktig?

Det er mange jobbsøkere som tenker at det er mer enn nok å bare sende inn en CV når man søker på en ledig stilling man ønsker. Tanken kan nok […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Hvorfor er jobbsøknad er så viktig?

Det er mange jobbsøkere som tenker at det er mer enn nok å bare sende inn en CV når man søker på en ledig stilling man ønsker. Tanken kan nok være god, men såfremt bedriften som søker etter nye ansatte ikke bemerker det i stillingsbeskrivelsen at de ikke ønsker jobbsøknader, bør du alltid sende med en jobbsøknad som du har lagt like mye arbeid i som du la i din CV. 

Det hele starter med en god CV, aller helst med en profesjonell mal som passer den stillingen du søker. Uansett hvilken stilling du søker, vil du her hos CV-malen finne opptil flere slike maler som kan ta deg et stort steg nærmere drømmejobben. Men, tilbake til den viktige jobbsøknaden. 

Et viktig supplement til en CV

For at man skal skjønne hvorfor en god jobbsøknad, eller søknadsbrev som mange også kaller det, er så viktig, må man først skjønne hvilke begrensninger en CV har. En CV er ment å være kortfattet og en punktvis oppsummering av dine personlige data, utdannelse og arbeidserfaring. CV-en skal ikke fortelle arbeidsgiveren om hele livet ditt og hvordan du er som person.

Det er der jobbsøknaden kommer inn. En arbeidsgiver eller headhunter vil alltid se på en CV først, før de eventuelt går videre til jobbsøknaden for mer informasjon. Om du lykkes med å skrive en fullkommen CV som vekker oppmerksomhet og viser at du har erfaring som kan dekke det behovet arbeidsgiveren har behov for, har du tatt et langt steg i retning av et jobbintervju og potensiell ansettelse. 

Det er derfor helt avgjørende at i jobbsøknaden fokuserer på å plukke opp tråden fra CV-en. Ikke bare vil du vise arbeidsgiveren at du har lagt mye arbeid i både CV og jobbsøknad, men du viser at du har satt deg inn i deres situasjon og har en dyp forståelse av hva det er de søker i en ny arbeidstaker.

Suppler de viktige punktene

Når CV-en er ferdig og tiden er kommet for å skrive jobbsøknad, og tro oss, du bør skrive dem i den rekkefølgen hver gang, er det viktig at du plukker ut de punktene i CV-en som er naturlig å forklare mer rundt. Søker du stilling som bilmekaniker og har 3 års utdannelse fra mekanikerlinjen på en godkjent skole, trenger du ikke å forklare mer rundt det. Du har allerde i CV-en fortalt arbeidsgiveren alt han eller hun trenger å vite om det. 

Har du derimot ført opp i CV-en at du har hatt sommerjobb hos et lokalt verksted i mange år, er det veldig lurt å supplere med informasjon i søknaden. Hvilke bilmerker var det du jobbet mest med? Hvilke typer arbeidsoppgaver løste du? Lærte du noe spesielt som du ikke lærte på skolen? Denne typen informasjon er viktig for arbeidsgiveren for det gir dem et innblikk i hva de kan forvente av deg, kontra nestemann som kommer rett ut fra skolen og aldri har satt sine føtter på et ordentlig verksted hvor alle må kunne jobbe som et velsmurt maskineri for at bedriften skal lykkes. 

Andre punkter du bør fokusere på i en jobbsøknad er hvorfor du søker nettopp denne stillingen. Hva var det med stillingsannonsen og bedriften som gjorde at du tenkte; denne jobben vil jeg ha! Denne jobben kunne jeg gjort utrolig godt!

At du føler at dette er jobben for deg og du føler deg overbevist om at du er rett person, kan kun forklares i en jobbsøknad, for da kan du fritt bruke dine egne ord og bake inn kunnskap du har om bedriften opp mot egen erfaring som du selvsagt har nevnt i CV-en.

Share this article
Table of content
  Flere innlegg om: Personlig brev

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette