Introvert og ekstrovert i arbeidslivet

Vi søker personer som er fremoverlent. Sultne. Brenner for det. Er sosiale og energiske. Vi har alle sett stillingsannonser med uttrykk som dette og mange unngår å søke på stillinger […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Introvert og ekstrovert i arbeidslivet

Vi søker personer som er fremoverlent. Sultne. Brenner for det. Er sosiale og energiske. Vi har alle sett stillingsannonser med uttrykk som dette og mange unngår å søke på stillinger til tross for at de har riktig erfaring og utdannelse. 

Men er det virkelig slik at dette er så viktig for arbeidsgiver? Nei, ofte brukes begrep som dette feil og hva man egentlig ønsker å skrive at at man søker kompetente arbeidstakere som vet å ta ansvar. Selvsagt er det positivt om man er utadvendt og lett omgjengelig, men viktigst av alt er at man gjør jobben slik den skal gjøres. Det finnes også en rekke undersøkelser som viser at det optimale arbeidsmiljøet trenger både introverte og ekstroverte arbeidstakere. 

Kan introverte og ekstrovert jobbe sammen?

Introverte og ekstroverte personer er ofte veldig ulike, men det betyr ikke at de ikke kan jobbe sammen. Faktisk er det mange undersøkelser som viser at de under riktige forholdene utfyller de hverandre godt og sammen skaper bedre resultat enn hva de gjør hver for seg. 

Ekstroverte personer er ofte flinke til å få kontakt med andre mennesker og er ofte godt likt av sine kollegaer. De er ofte dyktig med kunder, tar gjerne initiativ og er ikke redde for å skille seg ut. Mange positive egenskaper med andre ord, men de har også sine negative sider. De kan ofte oppleves som ubetenksomme, dominerende og litt voldsomme av sine medarbeidere. 

Introverte personer derimot, er ofte langt mer stille av seg. De liker ikke å ta for mye plass og dominerer sjeldent verken arbeidsplassen eller samtaler. De er dyktige til å lytte, er opptatte av å holde seg oppdaterte, og stiller du dem et spørsmål får du alltid et vel gjennomtenkt svar. Som litt mer tilbaketrukket er de ofte langt dyktigere til å få med seg viktige mellommenneskelige hendelser hvor ord ikke brukes. Ulempen med introverte personer er at de sjelden er entusiastiske og kan oppfattes som passive og lite engasjert. For å si det slik, en introvert person er ikke den du vil skal lede kontorets årlige Kick-Off. 

[show_cv_template post_type = «cvmallar» count = «5»]

Hvilken type er du? 

Om du har lest denne artikkelen har du nok ha gjort deg opp noen tanker underveis om hvilken type du selv er. Noen vil falle bestemt ned på introvert eller ekstrovert, mens de aller fleste nok havner litt midt i mellom. Det er der de aller fleste vil havne og det er det ingen ting galt i. 

Spør en arbeidsgiver om hvilken type de foretrekker og svaret vil igjen være en mellomting. Selvsagt ønsker man at en selger skal være imøtekommende og utadvendt, men ingen er tjent med at man blir oppfattet som arrogant og bedrevitende av kundene. De fleste av oss har litt av begge deler i oss og desto mer oppmerksom du er på det, desto bedre vil det være for både deg selv, dine kollegaer og arbeidsgiver. 

I løpet av en arbeidsdag vil man komme i en rekke ulike situasjoner og om du evner å balansere mellom introvert og ekstrovert, vil du finne at resultatet blir langt bedre. Husk at det er ingen arbeidsgivere som er tjent med at alle ansatte ligger midt i mellom. Alle arbeidsplasser trenger ledere like mye som de trenger personer som evner å se sine medarbeider og de utfordringene vi alle opplever i perioder.

Hva bør du som leder gjøre? 

Om du befinner deg i en stilling hvor du skal lede andre, bør du bruke tid på å analysere hvilke personligheter du skal styre. Desto bedre du skjønner deg på dine ansatte, desto bedre kan du fordele arbeidsoppgaver og avverge konflikter før de oppstår. 

Share this article
Table of content
  Flere innlegg om: Personlighet

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette