CV kontra jobbsøknad – Hva er forskjellen?

Vi som jobber på CV-malen får både titt og ofte spørsmål fra våre brukere om hva som faktisk er forskjellen på en CV og en søknad. Trenger man egentlig begge […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
CV kontra jobbsøknad – Hva er forskjellen?

Vi som jobber på CV-malen får både titt og ofte spørsmål fra våre brukere om hva som faktisk er forskjellen på en CV og en søknad. Trenger man egentlig begge to, og hvorfor det? Det enkle svaret på det er, ja. Skal du som jobbsøker bli tatt seriøst, må du informere arbeidsgiver om hvem du er, hva dine erfaringer er og hvem du er som arbeidstaker. 

Skal du lykkes med det på en måte som gjør at du stikker deg ut i mengden, vil du trenge både en CV og en god jobbsøknad. De to utfyller hverandre og det er kombinasjonen av de som gjør at arbeidsgiver kan skape seg et mer utfyllende bilde av deg før de eventuelt innkaller deg til et jobbintervju. 

Hva skal stå i CV-en din?

CV er en forkortelse for Curriculum Vitae, som på norsk kan oversettes til noe som  «Liste over livet». For det er nettopp det en CV er. En liste over alle dine aktiviteter så langt i livet som er relevant for jobben du søker. For at du skal lykkes med å skrive en god CV, er det dermed ikke nok med en av våre flotte CV-maler. Det hjelper veldig godt på, men det er til slutt opp til deg å fylle inn CV-en med den informasjon du mener er viktig å få frem overfor en eventuell arbeidsgiver. 

En CV skal settes opp punktvis slik at det er lett for arbeidsgiver å få oversikt over hva du har å tilby i form av utdannelse, jobberfaring og andre interesser som kan være til fordel for stillingen du søker på. Du skal med andre ord ikke bruke CV-en til å skrive i det vide og det brede om deg selv og hvorfor du er den beste kandidaten til stillingen. Det kommer siden i jobbsøknaden. En arbeidsgiver vil alltid starte med CV-en, før de eventuelt ser noe de liker som gjør at de går videre og leser jobbsøknaden i tillegg. 

Det er viktig at du som jobbsøker respekterer en potensiell arbeidsgivers tid. I mange tilfeller vil en bedrift få inn mange hundre CV-er og jobbsøknader. I enkelte tilfeller kan antallet komme opp i mange tusen søkere. Med det i bakhodet er det ofte enklere å forstå hva som er viktig at du har med i en CV eller ikke. Så hold deg kort og kom til poenget umiddelbart. 

Suppler CV-en med jobbsøknaden

Når du har skrevet en god og kortfattet CV som kommer til poenget raskt og sparer din fremtidige arbeidsgiver for verdifull tid, er det klart for å skrive en jobbsøknad, eller søknadsbrev som man også kaller det. Nå er det lov å bruke litt mer tid og langt flere ord. 

Tenk dog alltid over at jobbsøknaden bare er et supplement til CV-en. Med andre ord er jobbsøknaden din mulighet til å fortelle mer om deg selv som person og på hvilken måte din erfaring og utdannelse vil hjelpe deg gjøre en bedre jobb for arbeidsgiveren. 

Det er fortsatt viktig å huske at arbeidsgiveren ofte har dårlig tid, så ikke kast bort tiden med å forklare hvorfor du bruker all din fritid på modellfly, dersom du da ikke søker jobb i en hobbyforretning. Fokuser på punktene fra CV-en som er viktig for jobben, for eksempel hvordan det å styre dugnadene for det lokale idrettslaget har lært deg hvor viktig det er å være organisert og hvordan det har lært deg å lede andre fra et mål til et annet. 

Desto bedre du bruker jobbsøknaden til å supplere CV-en, desto bedre vil arbeidsgiveren bli kjent med deg før et eventuelt jobbintervju, hvor du kan supplere mer rundt det du ikke valgte å prioritere i CV-en og jobbsøknaden. 

Her kan du lese mer om hvordan du forbereder deg til et jobbintervju og tabbene du bør unngå.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Skrive CV

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette