Slik skriver du en interessant CV når du ikke har arbeidserfaring

På CV-malen.no kan du opprette en CV som er lagret på nettet. Vi tilbyr komplette CV-maler som gjør det lettere for deg å søke på jobber. Men hvis du ikke […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Slik skriver du en interessant CV når du ikke har arbeidserfaring

CV-malen.no kan du opprette en CV som er lagret på nettet. Vi tilbyr komplette CV-maler som gjør det lettere for deg å søke på jobber. Men hvis du ikke har jobbet mye tidligere, kan det være vanskelig å vite hva man kan fylle inn CV-en. Kanskje er du på utkikk etter en ekstra jobb i studietiden eller har studert ferdig og ønsker å komme inn på arbeidsmarkedet? Kanskje spør du deg selv hvordan du skriver en interessant CV når du ikke har arbeidserfaring? Fortsett å lese teksten for å få svaret!

Finn ut hva arbeidsgiveren virkelig ønsker

Enten du har eller ikke har erfaring, er det viktig å vurdere hva arbeidsgiveren ser etter. Faktisk veier noen av kvalifikasjonene alltid mer enn andre.
Hvis du sender en spontan søknad direkte til arbeidsgiveren, kan du finne ut hvilke egenskaper, ferdigheter og erfaringer de leter etter ved å søke etter selskapet på internett, besøke arbeidsgiverens nettsted eller hvorfor ikke ringe dem og spørre?
Å svare på en jobbannonse kan bli litt enklere. Les annonsen nøye og tenk på hva som er mest etterspurt. Dette bør du prøve å matche din CV med.

Les også: Derfor bør du ikke bruke Word når du lager din CV

Du har erfaring selv om du ikke tror det

Det kan føle seg fristende å angre på mangel på erfaring, men det trenger du ikke. Erfaring handler ikke alltid om hva eller hvor du gjorde ting, men hvordan du gjorde dem. Når du er på jakt etter jobb, betyr dette også at du har tidligere erfaring med den nye jobben.
Tenk igjennom om det er noen sammenheng mellom din tidligere erfaring og jobben du søker på, og også om jobben du søker på kan knyttes til dine egne fremtidige mål. Erfaring er vanligvis mer enn det du skriver under overskriften med samme navn i ditt CV. For eksempel kan det være interesser, ferdigheter, kvaliteter, opplevelser eller utdanning.

Dine interesser, ferdigheter og kvaliteter kan gi deg erfaring

Interesser og hobbyer viser engasjement

Det du gjør på fritiden kan gi deg kunnskap, innsikt og rutiner som du kan få til bruk for selv i arbeidslivet. I noen bransjer kan interessen være lik erfaring; Det viser personlig engasjement.

Hvis du programmerer på fritiden, kan det være nyttig å oppgi dette som en erfaring når du er på utkikk etter en jobb i IT. Hvis du har ridd, eller drevet med annen sport, kan du fremheve at det har utviklet din evne til å planlegge og strukturere tiden din samt å bli mer ansvarlig. Å se etter arbeid i en motebutikk gjør det eksempelvis lettere for deg å være fasjonabel i utgangspunktet.

Å være klar over sine egne ferdigheter, viser tegn på selvbevissthet

En annen måte å fullføre din CV om du ikke har arbeidserfaring er å tenke på hva du er god på. Finn frem penn og papir og skriv ned alt du kommer på. Spør gjerne familie, venner eller andre du kjenner godt hva de mener du er god på. Du kan være god på tall, bryr seg om dyr eller kan snakke flere språk flytende?
Du er vanligvis god til ting du allerede liker å gjøre, og som du ofte gjør, kanskje av ren rutine. Husk å forklare det du er god til gjennom konkrete eksempler. Dette viser selvbevissthet som kan være viktigere enn arbeidserfaring i enkelte yrker.

Fortell om situasjoner hvor du har brukt dine egenskaper

Hvis arbeidsgiveren understreker at de er på utkikk etter noen med de riktige egenskapene i stedet for noen med riktig erfaring, kan du anta hvordan du er som person. Spør folk rundt deg, som venner og familie, hvilke egenskaper de oppfatter du har. Du kan også gjøre en personlighetstest for å finne ut om dine egenskaper.
Bli kjent med deg selv er også veldig nyttig for et arbeidsintervju fordi dette er et spørsmål som ofte tas opp. Hvis du ikke har arbeidserfaring, kan du fortsatt gjøre din CV interessant ved å fortelle deg om bestemte situasjoner når du har brukt dine egenskaper.

Les også: Fiks deg sommerjobb 2019

To eksempler på erfaringer du kanskje ikke er klar over

Hvis du ikke har arbeidserfaring, bør du i stedet fremheve hva du har av andre erfaringer som kan være relevante. Foruten dine interesser, kompetanser og kvaliteter har du sikkert gjort andre ting du har lært av. Din jobb er å hjelpe personen som leser din CV å forstå hvilke deler av din erfaring som viser de ferdighetene og kvalitetene som kreves for jobben du søker på.

Forbundsoppgaver, ideell arbeid og prosjekter

Har du for eksempel vært barnevakt eller tatt vare på småsøsken, solgt lodd på kamper eller delt ut flygeblader for å rekruttere flere spillere til fotballaget, så har disse oppdragene gitt deg en form for erfaring. De kan ha betydd at du ble mer ansvarlig, oppmerksom, sosial, forsiktig og rutinemessig?

Praksisplass samt sommer og ekstra jobber

Hvis du allerede har litt arbeidserfaring, kan problemet være at det er i feil bransje. Dette forhindrer deg ikke i å skrive en relevant CV og vinkle erfaringen slik at den passer til stillingen du søker på.
Har du praktisert eller hatt jobb i tillegg til studiene eller om sommeren, uansett varighet, har du fortsatt jobbet – med andre ord har du allerede erfaring! Kortere arbeid betyr ofte at du må jobbe intensivt, ta ansvar, være strukturert 30og fordele arbeidsmengden på den tiden du har til rådighet. Dette er absolutte noe du bør nevne i din CV!

Du kan fortsatt skrive en interessant CV uten arbeidserfaring

Så hvis du tror du ikke har arbeidserfaring, tenk på det. Alt du har hatt i fortiden er erfaring, og eventuelt målene for fremtiden kan faktisk være avgjørende for om du går videre i rekrutteringsprosessen eller ikke.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Skrive CV

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette