Drømmer du om å jobbe i utlandet? Du er ikke alene om det. Flere og flere forlater landet for å flytte og begynne å jobbe i utlandet. En jobb i utlandet kan gi deg ny kunnskap og erfaring for livet.
Slik finner du ledige stillinger i utlandet
Det finner flere steder du kan søke informasjon for ledige jobber i utlandet. Eksempelvis kan du gå på NAV sin side for ledige stillinger i utlandet. Der kan du søke etter land, arbeidsområde og stillingskategori. I tillegg kan du finne flere seriøse aktører som tilbyr arbeid gjennom et Google-søk. Bedrifter kan ha forskjellige tilnærminger; Noen søker unge mennesker uten utdanning eller tidligere arbeidserfaring, mens andre headhunter en spesiell ekspertise.
Hvis du er på jakt etter arbeidsplasser i EU, EØS eller Sveits, kan du sjekke ut Eures, et europeisk arbeidsformidlingsnettverk. Det er informasjon om hvordan jobbe i utlandet og annonser om ledige stillinger. Du kan også stille spørsmål direkte til en rådgiver i det området du er interessert i.
Noen tips for deg på jakt etter en jobb i utlandet
I utlandet er det ikke så vanlig at rekruttering foregår på samme måte som i Norge. Der kan enkelte jobber gis til den første og beste søkeren. Ofte blir jobber annonsert via en lapp på et vindu eller på oppslagstavler i byen. Som i Norge annonserer langt fra alle jobbene.
Hvis du aldri spør, vil du aldri vite om det er behov for noen som deg. Skriv ut og ta med en CV som er tilpasset normene og skikkene for det landet du søker jobb i. Prøv å besøke arbeidsplassene du vil jobbe med, og unngå å gå dit i rushtiden. Be om å snakke med sjefen og presentere deg selv. Hvis du har vilje og motivasjon, kan du få gjøre et godt inntrykk som hjelper deg med å få jobb. Når du får din første jobb i utlandet, blir det lettere å finne en ny hvis du ikke skulle trives i den.
Disse jobbene er mest vanlige å jobbe med i utlandet
Det er ingen begrensninger på hvilke jobber du kan finne i utlandet, men det vanligste for skandinaviere er au pair, telefonsalg, bartendere, cateringpersonell, reisebyråer og kundesupport. Hvis du har erfaring og de riktige kontaktene, er sjansene større for at du finner en jobb du trives med.
Husk dette før du søker om arbeid i utlandet
Før du reiser utenlands for å jobbe, må du gjøre visse forberedelser. Det er mange spørsmål du trenger å få svar på før du reiser. I tillegg til å finne ut hvordan arbeidsforholdene ser ut i det nye landet, bør du også vurdere hvor lenge du planlegger å være borte. Dette påvirkes spesielt hvis jobben din er sesongmessig. Hvis du vil bo og jobbe i et land i mer enn 3 måneder, kan du trenge oppholdstillatelse.
Til hvilket land skal du betale skatt?
Vanligvis betaler du skatt i landet du jobber i, men det avhenger av hvor lenge du jobber i utlandet. Når personer tar midlertidig opphold i utlandet, vil man fortsatt være skattemessig bosatt i Norge. Alle personer som er skattemessig bosatt i Norge er fullt ut skattepliktige til Norge. Samtidig vil det ofte oppstå skatteplikt til arbeidslandet – noe som i utgangspunktet kan bety dobbel skatteplikt av inntekten.
Slik dobbeltbeskatning hindres enten gjennom skatteavtaler Norge har inngått med andre land eller gjennom interne norske skatteregler.
Her er det avgjørende å planlegge grundig, slik at man unngår dobbelt skattebelastning. Ta kontakt med lokalt skattekontor i Norge i god tid før utreise. Skatt er et felt man kan trenge profesjonell hjelp.
Hvilken forsikring dekkes du av i utlandet?
Ta kontakt med ditt forsikringsselskap før avreise. Kanskje blir det nødvendig å tegne enkelte forsikringer i landet du oppholder deg i tillegg. Sjekk hvilke forsikringer som fortsatt gjelder når man er på arbeidsopphold i utlandet og hva man bør tegne i tillegg. Det er ikke sikkert at norsk reiseforsikring gjelder ved utstasjonering. Da kan det være nødvendig å tegne slik forsikring i stasjoneringslandet.
Ytelser fra NAV og utland
Skal du til utlandet og mottar ytelser fra NAV er det enkelte forhold du må kjenne til. Reglene varierer avhengig av hvilken ytelse det gjelder og hvor du skal reise eller oppholde deg. For eksempel om det er utenfor eller innenfor EØS/Sveits. Ta kontakt med ditt NAV kontor i forkant av utenlandsoppholdet dersom du mottar ytelser fra NAV for å sjekke hva som gjelder akkurat for deg.