Dette må du gjøre før du søker etter ny jobb

Det er ikke lett å være jobbsøker i dagens marked. Vi som jobber hos CV-malen har bare ett mål for øyet og det er å gjøre prosessen enklere for deg. […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Dette må du gjøre før du søker etter ny jobb

Det er ikke lett å være jobbsøker i dagens marked. Vi som jobber hos CV-malen har bare ett mål for øyet og det er å gjøre prosessen enklere for deg. Det sagt, er det ikke nok å bare skrive en profesjonell CV basert på de beste CV-malene. Du må legge en plan for hvordan du skal søke jobb og hva dine personlige mål faktisk er. 

Du må klargjøre hva dine mål med ny jobb er. Er lønn viktigste? Er selskapets moral og visjon avgjørende for din trivsel? Eller er det daglige utfordringer og personlig vekst som er aller viktigst for deg? Dette er alle spørsmål du må stille deg selv for du starter jakten på ny jobb. Desto bedre du klargjør hva som er viktig for deg i arbeidslivet, desto bedre resultat vil du kunne oppnå i jobbsøket. 

Hva er målet med å søke ny jobb? 

Å være aktiv jobbsøker er en heltidsjobb, men om du har en klar plan for hva dine mål er kan du spare deg selv mye tid, energi og ressurser. For å klargjøre hva dine mål med jobbsøket er, bør du starte med å svare ærlig på spørsmålene under:

 • Hvilke selskaper ønsker du å jobbe for?
  Dette kan være konkrete selskaper, eller typer selskaper
 • Hvilken type jobb er det du ønsker?
  Vil du jobbe selvstendig eller i et team? Vil du være leder med et tungt ansvar, eller er du lykkelig som et mindre tannhjul i det store maskineriet? 
 • Hvor vil du jobbe?
  Ønsker du å ha en arbeidsplass/kontor å gå til hver dag, eller foretrekker du å jobbe ute i feltet? 
 • Er du kvalifisert for den typen jobb du ønsker?
  Har du kvalifikasjoner til å faktisk utføre jobben, eller sikter du litt for høyt på karrierestigen? 

Så snart du har avklart hvilke type selskap du ønsker å jobbe for, kan du raskt og enkelt eliminere mange tusen jobber og selskaper fra søket ditt. Dette vil alene spare deg mange timer med arbeid og frustrasjon. 

Neste punkt på listen er å bestemme hvilke faktorer som er viktigst for deg personlig:

 • Lønn og goder
 • Utviklingspotensiale 
 • Jobbsikkerhet
 • Selskapskultur og visjoner
 • Ansvar 

Å rangere de ulike faktorene vil hjelpe deg med å innskrenke søket ditt enda mer og du vil slippe å kaste bort tid på ulike CV-er og personlige brev til jobber du faktisk ikke ønsker. 

Om sikkerhet for fremtiden kommer på toppen av listen din, bør du for eksempel begrense søket ditt til etablerte selskaper med en lang og stabil historie. Et nystartet selskap kan høres spennende ut, men husk at veldig mange feiler innen få år. 

Likeså er det ingen grunn til å søke på jobber uten noen form for ansvar om du føler at det er det som får det aller beste ut av deg som arbeidstaker. Om muligheten for personlig utvikling er aller viktigst, bør du se mer mot nyetablerte selskaper hvor du kan få muligheten til å vokse sammen med selskapet. Glem heller ikke statlige og kommunale selskaper, ettersom de ofte har et godt og etablert utviklingsprogram de ansatte kan benytte seg av. 

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Søke jobb

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette