Fem måter å skaffe seg erfaring på

Det kan være vanskelig å finne en jobb hvis du ikke har erfaring. Men hvordan får du virkelig erfaring uten å ha jobbe før? Erfaring betyr ikke bare at du […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Fem måter å skaffe seg erfaring på

Det kan være vanskelig å finne en jobb hvis du ikke har erfaring. Men hvordan får du virkelig erfaring uten å ha jobbe før? Erfaring betyr ikke bare at du har jobbet med lignende oppgaver som stillingen du søker. Det kan også være et spørsmål om du har erfaring i situasjoner eller egenskaper som kan gjøre deg egnet for jobben du søker. Les følgende tekst hvis du føler at du må bygge på din erfaring for å få jobben du vil ha.

Hva er du interessert i og hva gjør du på fritiden?

Gjennom dine interesser kan du få erfaring du kan bruke i arbeidslivet. Det kan også bety at du holder deg oppdatert på relevante emner, lese aviser, bøker blir Facebook-grupper. Jo mer du lærer om et emne, jo mer ekspert blir du på området, og dermed mer attraktiv for arbeidsgivere.

Hvis du driver en blogg på fritiden kan det bety at du er god til å skrive og kan tilpasse tekster til en bestemt målgruppe. Dette er ferdigheter som du kan få bruk for i andre profesjonelle roller. Har du passet på småsøsken har du eksempelvis erfaring med et stort ansvar. Har du vært hjelpetrener eller passet andres barn er dette en tillitserklæring om at andre mennesker ser på deg som en ansvarlig person man kan stole på.  Dette er kvaliteter man ofte ser etter i eksempelvis omsorgsyrker.

Trenger du en grad eller et sertifikat?

Tenk tilbake på kursene du allerede har fullført. Hvis du likte håndverk på skolen og hadde gode karakterer i faget kan det være lurt å søke etter en jobb i byggebransjen. Du må kanskje bygge på utdannelsen din gjennom kveldskurs, andre typer utdanning, eller ta et sertifikat for å bli mer attraktivt på arbeidsmarkedet.

Visse yrker krever førerkort eller trucksertifikat mens andre krever akademisk utdanning. Hvis du er i ferd med å ta en utdanning, viser du arbeidsgiveren at du er en målbevisst person som er villig til å lære noe nytt eller videreutvikle deg for å passe bedre til stillingen. 

Skal du prøve sommerjobb, deltidsjobb eller starte freelance?

Sommerjobber og deltidsjobber er ikke alltid de best jobbene, men de kan føre til mye lærdom og god erfaring. Det kan være en fordel å finne en sommer eller deltidsjobb i samme bransje som du vil jobbe i senere i din karriere – noe som gir deg en god start og forhåpentligvis gode kontakter.

Hvis du føler deg motivert kan du starte med freelance, noe som betyr at du ikke er ansatt av en arbeidsgiver men påtar deg ulike oppdrag. Du trenger ikke å starte din egen virksomhet for å gjøre dette, men tar deg betalt for oppdragene du utfører.

Freelancing kan ofte kombineres med studier fordi det er du som bestemmer i hvilken grad du vil jobbe.

Kan en praksisplass gi deg den erfaringen du trenger?

Hvis du går på en utdanning som gir en mulighet for praksisplass, bør du benytte deg av muligheten. Noen ganger kan skolen hjelpe deg med å finne et sted å praktisere, men du bør også vurdere hvor du ønsker praksisplass, og ta kontakt med selskapet direkte. Snakk med en karriererådgiver på skolen hvis du er usikker på hvilken retning du skal gå.

En gjennomført praksisplass gir deg mange fordeler. Du har bevis på at du fullførte praksis gjennom referanser som kan fortelle deg om hvordan du håndtert jobben din, du øker ditt nettverk og får en god innsikt i bedriftskultur og praksis. Praksisen kan også føre til større sjanser for å bli ansatt i selskapet, for eksempel i en annen jobb eller en prøvetid, siden de allerede vet hvem du er og hva du kan.

Skal du starte på bunnen og jobbe deg opp?

Hvis du opplever problemer med å få den jobben du virkelig ønsker, kan du kanskje prøve å søke på lavere stillinger som stiller mindre krav til erfaring, og deretter jobbe deg oppover. Lavere stillinger kan også være veldig lærerikt. Du lærer å bli mer selvsikker i arbeidet ditt, du utvikler dine ferdigheter og lærer deg å kjenne selskapet.

Fokuser på å bygg nettverk i den tiden du jobber der. Det er en effektiv måte å ta det neste trinnet på. Snakk med kolleger og folk i ditt område og be dem om tips og råd. Vær ydmyk, still spørsmål om ting du lurer på. De kan være i stand til å introdusere deg til andre mennesker, både innenfor og utenfor arbeidsplassen, som kan hjelpe deg med å ta neste skritt i din karriere.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
    Flere innlegg om: Søke jobb

    Skrevet av

    Eivind Jordahl
    Eivind Jordahl
    Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

    Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

    Flere artikler som dette