Fordeler og ulemper ved fast ansettelse vs. konsulent hos bemanningsbyrå

Hva er en konsulent?  Konsulent, eller vikar/bemanningsmedarbeider som vi ofte kaller det, er en ansettelsesform som har blitt veldig utbredt i Norge de siste 30 årene. Men hva innebærer det […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Fordeler og ulemper ved fast ansettelse vs. konsulent hos bemanningsbyrå

Hva er en konsulent? 

Konsulent, eller vikar/bemanningsmedarbeider som vi ofte kaller det, er en ansettelsesform som har blitt veldig utbredt i Norge de siste 30 årene. Men hva innebærer det egentlig å være konsulent hos et bemanningsbyrå? Nedenfor kan du lese mer om det, samt fordeler og ulemper med å jobbe som konsulent kontra å ha en fast stilling. 

Hva er fast ansatt?

Om du er fast ansatt i en bedrift, vil det i de fleste tilfeller innebære at du har en fast arbeidsplass gjennom hele arbeidsforholdet. Du får muligheten til å bli godt kjent med dine kolleger, spisse dine ferdigheter på bestemte områder og skape deg en trygg og forutsigbar arbeidshverdag. 

Som konsulent blir du utleid til bedrifter

Som konsulent i et bemanningsbyrå er din jobb å hjelpe ulike bedrifter i kortere perioder når de har behov for ekstra ansatte, for eksempel ved sykdom eller prosjekter. Det betyr at du kan ha en rekke ulike arbeidsplasser gjennom året og tilegne deg kunnskap og erfaring på en helt ny måte. Alle kan jobbe som konsulent så fremt de har de riktige kvalifikasjonene.

Tre fordeler med å jobbe som konsulent

Som konsulent kan du finne din første faste jobb

Det er ikke lett å finne fast ansettelse i dag og spesielt ikke om du er ung og nyutdannet. Jobb som konsulent kan være en rask og effektiv måte for deg å komme ut i arbeid på, slik at du tilegne deg viktig erfaring og bygger på CV-en. Som ansatt hos et bemanningsbyrå vil du få tett oppfølging og hjelp til å finne jobber hvor du kan trives og utvikle dine ferdigheter. 

Du får jobbe i ulike bransjer

I rollen som konsulent vil du ha en rekke ulike oppdrag hos ulike bedrifter. Det kan føre til at du må forlate en bedrift med flotte arbeidsforhold og trivelige kolleger, for å ta oppdrag i en bedrift med langt dårligere forhold. Men fordelen med å hoppe mellom oppdrag er at det er en unik mulighet for deg til å bli kjent med ulike bransjer, arbeidsforhold og bedrifter. Om både konsulenten og bedriften er fornøyde med hverandre, er det ikke uvanlig at det kan lede til fast ansettelse. 

Bygg deg et nettverk

Jobb som konsulent er en gylden mulighet til å treffe en rekke nye personer og bygge deg et nettverk. Et stort nettverk kan komme veldig godt med og kan være det som står mellom deg og drømmejobben senere i din profesjonelle karriere. Husk også at bemanningsbyråer gjerne har kunder innen en lang rekke bransjer og det kan være den beste veien til fast jobb om du søker å jobbe i mer spesielle bransjer.  

Les alt om å skrive et perfekt CV

Tre ulemper med å jobbe som konsulent

Kan være stor usikkerhet og kjedelige arbeidsoppgaver

Ettersom mange konsulenter leies inn for kortsiktige oppdrag, er det ofte at bedrifter setter dem til mer monotone arbeidsoppgaver som ikke gir de utfordringene man søker. Bedrifter benytter seg ofte av konsulenter når de ikke får tak i faste vikarer eller ikke har tid til å ansette ved arbeidstopper. Når en bedrift har behov for å gjøre endringer i arbeidsstokken er det langt enklere å si opp konsulenter, enn de som er fast ansatt. Dette er noe alle som vurdere å ta seg jobb som konsulent bør være oppmerksom på. 

Du må bytte jobb og arbeidsgiver ofte

Om du liker nye utfordringer og mener forandring fryder, kan konsulentyrket passe deg veldig godt. Om du derimot liker en forutsigbar hverdag, er nok ikke konsulentyrket det beste for deg. Nå er det fullt mulig å finne konsulentoppdrag som strekker seg over lengre perioder, men det er helt vanlig at man bytter arbeidssted og oppdragsgiver ofte. Om du som person er litt tilbaketrukket og ikke liker forandringer, er det nok best om du satser på en fast stilling hvor du får god tid til å bli kjent med både arbeidsoppgaver og kollegaer.

Ikke like forhold for konsulent og fast ansatt

Som innleid konsulent kan det være vanskelig å bli en del av fellesskapet i bedriften og mange kan føle seg litt utenfor. Det vil også kunne være store forskjeller i lønn og goder mellom deg og en som er fast ansatt, til tross for at dere utfører samme arbeidsoppgaver. Det er heller ikke uvanlig at du som konsulent ikke får delta på møter eller at du blir nektet goder som betalt treningskort og firmaturer. Det kan være tøft å motivere seg når man jobber under ulike forhold og føler seg litt ekskludert, men det er en del av livet som konsulent. 

Lær hvordan du får et perfekt personlig brev

Hva passer best for deg?

Hvilken type ansettelse som passer best for deg personlig, er det kun du som kan avgjøre. Én mulighet er selvsagt at du gir deg selv tid til å prøve ut livet som konsulent. Du vet aldri med sikkerhet før du har prøvd. Det er også viktig at du husker på at alle som driver med bemanning i Norge må være registrert hos Arbeidstilsynet og de må følge arbeidsmiljøloven på alle punkter, inkludert viktige punkter som lønn, forsikring, sykepenger og pensjon.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
    Flere innlegg om: Søke jobb

    Skrevet av

    Eivind Jordahl
    Eivind Jordahl
    Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

    Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

    Flere artikler som dette