CV-malen er fylt inn, søknadsbrevet er skrevet og du har blitt kalt inn til jobbintervju. Du har satt deg inn i bedriftens historie og du er forberedt på ethvert spørsmål din fremtidige arbeidsgiver kan komme til å spørre om. Alt virker til å gå din vei, men spørsmålet om lønn ligger som en mare i bakhodet. Skal man spørre om det under jobbintervjuet? Hva svarer du om arbeidsgiveren spør deg; hva mener du selv at du bør ha i lønn om vi gir deg jobben?
Det er ikke enkelt å vite hva man skal svare. Ikke vil man prise seg selv ut av drømmejobben, men man vil heller ikke stå med luen i hånden og underprise seg selv. Det finnes ingen fasit på hva du bør svare og det finnes et hav av faktorer som vil kunne ha betydning for hva lønnen bør være. Et smart sted å starte er å sjekke hva andre i bedriften tjener og hva som er snittlønn innen bransjen. Det vil kunne gi deg et godt utgangspunkt før dere tar diskusjonen.
Hva enn du gjør, ikke nevn noe om krav eller forventninger til lønn i CV eller søknadsbrev. Om du skulle få tilbud om jobben, men lønnen er for lav, kan du alltids takke nei.
Snittlønn i Norge
Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittslønnen i Norge i 2017 44,310 kroner per måned.
For ansatte i kommunale foretak var snittlønnen 40,400 kroner, mens i privat sektor var den noe høyere på 44,800 kroner. Blant ansatte i statsforvaltningen, var den gjennomsnittlige månedslønnen 48,000 kroner.
Ser man på industrien i samme periode, var lønnen 45,460 kroner for arbeidere, mens ledere hevet en snittlønn på 73,150 kroner.
Det er viktig å huske at dette er snittlønn og at det kan være til dels store ulikheter. En rekke stillinger vil kunne følges opp med en rekke goder og friheter som andre ikke får. Til slutt er det opp til deg og arbeidsgiver å bli enige, dersom du takker ja til en stilling hvor fagbevegelsen ikke er involvert. Søker du en stilling hvor fagbevegelsen er involvert og bedriften er underlagt lokale og/eller sentrale forhandlinger, kan du kontakte det lokale fagbevegelseskontoret for et innbklikk i lønn og goder du kan forvente.
Snittlønn i 20 norske yrker:
- Handels- og skipsmegler: 96,450 kr
- Finansmeglere: 93,200 kr
- Toppledere i offentlig administrasjon: 92,410 kr
- Flyvere: 85,390 kr
- Flygeleder: 80,420 kr
- Sivilingeniører (geofag, petroleumsteknologi, metallurgi mv.): 76,910 kr
- Personalsjef: 75,390 kr
- Ledere IKT-enheter: 73,180
- Salg- og markedssjefer: 71,360 kr
- Jurister og advokater: 65,290 kr
- Sivilingeniører (elektronikk): 64,580 kr
- PR- og informasjonssjefer: 63,790 kr
- Ledere av logistikk og transport mv: 62,220 kr
- Tannleger: 62,010 kr
- Sivilingeniører (bygg og anlegg) 61,360 kr
- Eiendomsmeglere og forvaltere: 61,100 kr
- Dekksoffiserer og loser: 60,220 kr
- Salgskonsulent innen IKT-produkter: 59,650 kr
- Systemanalytiker/-arkitekter: 59,540 kr
- Salgskonsulenter innen tekniske og medisinske produkter: 58,920 kr
Det er viktig å huske at vi som jobber hos CV-Malen er her for å hjelpe deg, men du kan ikke ta disse snittlønnene som en minstelønnsgaranti. Dette er bare en indikasjon på hva du kan forvente innen ulike yrker. Til slutt er det opp til deg selv og din fremtidige arbeidsgive å bli enig om hva din lønn og goder skal være. Så lenge du ikke priser deg selv altfor høyt og du kan argumentere godt for deg, er det sjeldent noe direkte problem om du antyder at du ønsker høyere lønn enn hva arbeidsgiver ser for seg.