De aller fleste av oss har sittet foran PC-en og søkt etter ny jobb, og etter mange søk på ulike jobbsider finner man gjerne noen jobber som passer helt perfekt og en masse jobber som ikke passer i det hele tatt. Slik er livet til en jobbsøker, men for mange er ikke problemet om jobben passer dem eller ikke. Problemet er at man er under 18 år gammel og da er det mange dører som er stengt, men ikke gi opp! Les videre, så skal vi fortelle deg alt du trenger å vite som mindreårig jobbsøker.
Som vi alle vet er det alltid et pluss om man har en viss erfaring fra arbeidslivet når man er på jakt etter drømmejobben, og erfaring kommer selvsagt gjennom at man har jobbet. Erfaring er ikke bare viktig med tanke på en god CV, men det er også viktig med tanke på nye kontakter som du kan bruke når du søker nye stillinger. Men hva gjør du om du vil søke jobb før du er fylt 18 år, og ikke har verken erfaring eller kontakter?
Dersom du er under 18 år og på jakt etter jobb, har Norge er relativt strengt regelverk som blant annet regulerer hvor mye du kan jobbe og når du kan jobbe. Loven sier blant annet at: “For personer som er under 15 år, eller som er skolepliktige, må arbeidstiden ikke overstige 2 timer i døgnet, og 12 timer i uken i uker med undervisning. På skolefrie dager kan du arbeide opptil 7 timer i døgnet. I skoleferier som varer i minst én uke, kan du arbeide opptil 7 timer i døgnet og 35 timer i uken”. Det fins unntak fra denne loven.
Hva må du gjøre om du er under 18 år gammel og vil søke jobb?
Yngre barn – under 13 år
Personer under 13 år som bor i Norge kan som hovedregel ikke ha jobb, men de finnes visse unntak fra denne lovgivningen. Hvis familien din driver gård, kan barn under 13 år hjelpe til med lettere arbeid som potethøsting, bærplukking og stell av dyr, da dette ikke regnes som arbeid i lovens forstand. Barn under 13 år kan også delta på teater og filminnspillinger så fremt det ikke går ut over sikkerhet, helse og skolegang. Husk at du ikke kan takke ja til slikt arbeid uten skriftlig tillatelse fra foreldre eller foresatte, og du må legge fram samtykke fra Arbeidstilsynet.
Det finnes også enkelte jobber, som å skjære torsketunger, som er lovlig for barn under 13 år, da denne type arbeid er kategorisert som kulturelt arbeid.
Eldre barn – 13-15 år
Er du mellom 13 og 15 år gammel, har du lov til å utføre lettere arbeid så lenge det ikke innebærer for mye ansvar, eller er for fysisk- eller psykisk krevende. Eksempler på slike jobber er kioskarbeid, arbeid på gård, hagearbeid og foring av dyr. Du kan dog ikke ha en jobb hvor du selger varer som tobakk, øl, eller pengespill som skraplodd og lotto. Du kan heller ikke jobbe på steder hvor det er en mulighet for vold eller større konflikter. Når du er under 15 år eller skolepliktig, skal du ha fri mellom 20.00 om kvelden og 06.00 om morgenen. Det finnes unntak fra denne bestemmelsen. Du kan for eksempel være med i filminnspilling eller teaterstykker.
Er du under 15 år og lysten på jobb, er det lurt å skrive en CV før du besøker butikker, gårder og andre som kanskje kan trenge litt hjelp med lettere arbeid.
Ungdom – 16-17 år
Er du mellom 16 og 17 år gammel har du lov til å jobbe mer så lenge det ikke kommer i veien for skolegang. Det kan være jobb i butikk, restaurant, på lager etc. Husk dog at du ikke har lov til å jobbe mer enn åtte timer hver dag og ikke mer enn 40 timer i uken. Glem heller ikke at du som ungdom må ha minst 36 hviletimer hver uke.
I jakten på jobb er det også viktig at du husker at de fleste bedrifter ikke søker aktivt etter arbeidstakere under 18 år. Det er derfor viktig at du tar ansvar selv og oppsøker bedrifter direkte. Bare fordi du er under 18 år, betyr ikke det at du ikke kan opparbeide deg viktig erfaring og samtidig tjene litt penger.