Skattekort eller Frikort

For mange unge arbeidstakere er det ofte snakk om stillinger der man enten jobber bare en kortere periode, eller deltid. Man kan med andre ord kunne ende opp med en […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Skattekort eller Frikort

For mange unge arbeidstakere er det ofte snakk om stillinger der man enten jobber bare en kortere periode, eller deltid. Man kan med andre ord kunne ende opp med en relativt lav årlig inntekt. Det betyr dog ikke at du kan unngå skattefogden av den grunn. 

I Norge sier lovverket at alle som tjener egne penger må ha enten skattekort, eller et såkalt frikort, fra det året de fyller 13 år. Nå kan det høres brutalt ut at man skal være tvunget til å betale skatt allerede i en alder av 13 år, men det er nå slik det engang er. Som ung arbeidstaker som ikke tjener altfor mye i løpet av et år, vil man ha lite mulighet for å trekke fra utgifter på skatten slik voksne personer med fulltidsjobb kan. 

Lån, renter, utgifter til jobbreiser, barnpass, opppussing av hjemmet, investeringer etc,. kan alle brukes for å redusere sin årlige, personlige skatt. For at de som ikke jobber fulltid, eller rett og slett er for unge til å ha slike utgifter, har staten kommet opp med frikortløsningen. 

Hva er frikort? 

Frikort er et eget skattekort du kan bestille på kemnerkontoret i den kommunen du jobber eller er bosatt i. Kortet koster deg ingenting og tillater at du kan tjene opptil 55,000 kroner i løpet av året helt uten å måtte betale skatt. 

Det er ditt ansvar å skaffe deg frikort og dersom du ikke leverer frikortet til arbeidsgiveren din, vil de være tvunget til å trekke deg skatt før de betaler ut lønn på slutten av måneden. Så om du vet at du ikke vil tjene over 55,000 kroner, er det helt klart en god ide å oppsøke ditt lokale kemnerkontor. Frikort kan leveres til alle arbeidsgivere og det har ingenting å si om det dreier seg om en kortere sommerjobb, eller en lengre deltidsstilling. Du kan også levere kortet til flere arbeidsgivere, men husk at det er den totale summen du tjener som teller. 

Det vil si at du kan ikke tjene 55,000 hos begge arbeidsgivere og fortsatt ikke betale skatt. Det er den samlede summen du mottar i lønn fra begge parter som teller mot grensen på 55,000 kroner. 

Hva skjer om du tjener mer enn 55,000? 

Om du ikke vet med sikkerhet at du kommer til å tjene mer enn 55,000 i løpet av året, er det lurt å starte med et frikort. Er du derimot i tvil om hva din totale inntekt kommer til å bli, kan du like gjerne bestille et skattekort med en gang. Det totale skatten du betaler i løpet av året blir uansett den samme, ettersom også skattekortet tillater at du tjener 55,000 kroner uten å betale skatt. 

Det er først når du tjener mer enn 55,000 at arbeidsgiver vil måtte trekke deg skatt på det overskytende beløpet. Skulle du i løpet av året se at du kommer til å tjene mer enn 55,000 kroner, er det bare å oppsøke kemnerkontoret på nytt og forklare at du trenger et skattekort å vise arbeidsgiver i stedet for et frikort. Kemner vil da spørre om hvor mye du forventer å tjene i løpet av året og gi deg et skattekort med passende skatteprosent. 

Vær oppmerksom på at du risikerer å få en høyere skattesats om du bruker frikort før skattekort dersom du vet at du vil tjene over 55,000 kroner. Det er derfor å anbefale at du bestiller skattekort i god tid før de tjener mer enn 55,000. 

Få en CV som skiller seg ut

Unngå 50% skatt

Mange tenker at det ikke er så farlig om man glemmer å bestille skattekort når man ser at frikort ikke lengre holder, ettersom man kan justere den totale skatten under det årlige skatteoppgjøret. Det er dog en sannhet med moderasjoner. Om du ikke skaffer deg skattekort og viser det til arbeidsgiver, vil arbeidsgiver være lovpålagt å trekke deg 50% skatt før de utbetaler lønn. Du vil få pengene tilbake etter skatteoppgjøret, men kan du leve på bare 50% lønn?

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Søke jobb

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette