Fiks deg sommerjobb 2019- Alt du trenger å vite

Selv om sommeren så vidt er over så begynner mange bedrifter å planlegge behovet for neste sommer allerede. Da er det lurt å være tidlig ute og begynne å tenkte […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Fiks deg sommerjobb 2019- Alt du trenger å vite

Selv om sommeren så vidt er over så begynner mange bedrifter å planlegge behovet for neste sommer allerede. Da er det lurt å være tidlig ute og begynne å tenkte over hvor du skal jobbe neste sommer. Om det er første gangen du søker jobb er det en del du bør tenke over. Her kan du få hjelp til å forbedre dine sjanser med å få din drømmesommerjobb. Under finner du alt fra hva du bør fokusere på når du skriver en CV, til smarte tips for hvordan du blir innkalt til intervju.

Hvor finner du sommerjobb?

Alle bedrifter tilbyr ikke sommerjobb, og de som gjør det, gjør det ikke alltid like synlig. Derfor kan det være utfordrende å finne jobben du leter etter.

Få en bedrift til å skape en sommerjobb akkurat for deg

Ofte kan en bedrift glemme hvilken god ressurs en sommervikar kan være. Derfor annonserer de ikke jobben, selv om de kan tilby arbeidsoppgaver som passer perfekt til en sommervikar. Derfor har akkurat du mulighet til å påvirke bedriften og selv skape deg en arbeidsplass for sommeren.

Er du ung og dette kanskje er en av dine første møter med arbeidslivet bør du forsøke å finne noen som kan tilby arbeidsoppgaver som kan passe til deg og som du mener du kan mestre. Sett deg ned med penn og papir av sett av litt tid til en brainstorming. Tenk i gjennom hva du interesserer deg for, hvilke arbeidsoppgaver du kunne tenke å prøve, hva du er god på. Tenk på hvilke arbeidsoppgaver dette kan bli til som en bedrift trenger hjelp til. Tenk bredt. Liker du best å være ute eller inne? Liker du fysisk aktivitet? Liker du tall, data, skriving? Dette er eksempler som kan bli til arbeidsoppgaver. Alt fra plenklipp, maling, rydding, pakking, enkel dokumenthåndtering, datapunshing. Mulighetene er mange.

Under kommer et eksempel:

Økonomibedrifter har som regel veldig mye papir og dokumentasjon som trenger og arkiveres. Arkivering og sortering av papirmateriell er noe som mange bedrifter ikke prioriterer i en travel tid rett før sommerferien. Derfor er det kanskje en masse som bør sorteres og arkiveres. Dette kan være perfekt for deg om du er ryddig og liker orden og helst trives innendørs.
I tillegg har flere og flere bedrifter blogger som de ønsker å holde i gang, men kanskje ikke finner tid til når mange av de ansatte selv er på ferie. Liker du å skrive og er god på storytelling kan kanskje du være perfekt til å holde gang på nettsider og blogger i løpet av ferien. Har du allerede en blogg selv, kan det være en bra referanse. Les deg opp på hvordan SEO (Search Engine Optimization) fungerer og få en forståelse for viktigheten av blogginnlegg sett i sammenheng med bedriften. SEO er for mange et uklart begrep, men kanskje ikke forstår seg så godt på. Kanskje dette er noe du kan hjelpe bedriften med å bli bedre på?

Kontakt bedriften

Send en mail til bedriftens leder eller ring sentralbordet og be om å få snakke med den som er ansvarlig. Presenter deg og fortell hvorfor du ringer / skriver mail. Videre fortell hva du mener du kan hjelpe dem med og be om å få et møte med dem. Glem ikke å send din CV og et personlig brev som beskriver hvorfor du ønsker sommerjobb hos akkurat dem.

Et tips er å kontakte mindre bedrifter. I en mindre bedrift er veien til en avgjørelse ofte kortere enn i store selskap ettersom de ikke trenger å involvere mange personer i avgjørelsen.

Dersom du heller vil søke en sommerjobb som er annonsert

Mange synes det er skummelt å kontakte bedrifter slik som skissert ovenfor. Da er det ingenting i veien med å søke på sommerjobber som annonseres. Du kan blant annet finne sommerjobber på nettsider som listet under eller hos ulike bemanningsbyrå.
Finn.no
Studenttorget.no
nav.no
Jobbnorge.no
Jobbsafari.no

Hvordan skriver man en god CV?

Uavhengig om du søker sommerjobb eller en heltidsjobb er det viktig at din CV er profesjonell og velskrevet. Mange synes det er vanskelig å skrive en CV, noe det absolutt kan være. Men bruker du litt tid på dette kan det være til stor hjelp for deg senere. Gjør du det skikkelig første gangen har du et godt utgangspunkt til neste gang du skal levere din CV. Da trenger du kun å legge til den siste informasjonen for at den skal være oppdatert.

Fem grunnleggende tips til hvordan du skriver en CV

 1. Forsøk å hold din CV til én side.
 2. En god øvelse kan være å sette deg inn i en arbeidsgivers situasjon. Hva hadde du da syntes var interessant og relevant og lese i en CV? Det er lett å skrive seg litt bort i en CV og miste tråden på hva som faktisk er relevant for den jobben man søker. Prøv å tilpass informasjonen slik at du tar med punkter som er relevant for den jobben du søker.
 3. Har du ingen tidligere arbeidserfaring? Ingen fare, det finnes likevel noe du kan skrive i din CV. Beskriv i stedet noe du kan, er flink på og hvilke mål du har. For eksempel kan det være interessant for en arbeidsgiver å vite at du er dyktig på hjemmesider, blogging, koding eller lignende.
 4. Det kan være lurt å la noen som du vet er flink til å formulere seg skriftlig f. eks. et familiemedlem, lærer på skolen eller andre til å lese igjennom din CV. Be de fokusere både på grammatikk og innhold.
 5. Tilpass din CV til hver jobb du søker. Les nøye igjennom stillingsannonsen og legg merke til hva som er nøkkelfaktorer i annonsen. Deretter forsøker du å vise i din CV hvorfor du er riktig for akkurat denne jobben. Husk å vær ærlig og ikke skriv noe du ikke selv kan kjenne deg igjen i.

Hvor viktig er utseende på CV-en?

Hver sommerjobb som lyses ut får ofte mellom 10-100 søkere. Arbeidsgiveren kommer til å lese hver CV på mellom 10-30 sekunder i første omgang. Dette er for å gjøre en rask vurdering for å sitte igjen med de mest aktuelle kandidatene. Hvordan kan du da stikke ut i mengden for å bli lagt merke til?
Bildet nedenfor kan gi deg en ledetråd.

La du lettest merke til CV-en med røde detaljer? Da er du nok ikke den eneste. Forsøk derfor å skape en CV som ser iøynefallende ut men samtidig er enkel og profesjonell. Dersom du synes dette ser vanskelig ut å få til, eller ikke orker å bruke masse tid på design kan du enkelt velge mellom mange gode CV maler hos oss på www.cv-malen.no

Oppsummering

For å gjøre det enklere for deg som leser så får du oppsummeringen i en punktliste under. Punktlister er også noe du bør benytte i din CV.

 • Start med å skriv et førsteutkast av din CV.
 • Bestem deg for hvordan du ønsker å gå frem for å finne en sommerjobb. Her kan du selv kontakte interessante bedrifter, eller du kan søke på en annonsert sommerjobb.
 • Når du har funnet en passende sommerjobb du ønsker å søke på går du tilbake til din CV og skriver formuleringene for å tilpasse innholdet til den aktuelle jobben.
 • Deretter skriver du et søknadsbrev som følger med din CV.
 • Når du føler den er klar, ber du noen lese igjennom den og komme med tilbakemeldinger både på grammatikk og innhold.
 • Deretter søker du jobben.

Tenk at denne sommerjobben er starten på din fremtidige karriere, så det er verdt å legge ned tid og energi på å lage en god CV.

Husk

Når du får sommerjobben er det også viktig å gjøre en god innsats den tiden du er på jobb og vise arbeidsvilje. Referansene du får fra din innsats i denne jobben kan være avgjørende for neste jobb.

Lykke til med jobbsøkingen!

Share this article
Table of content
  Flere innlegg om: Søke jobb

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette