Alt du trenger å vite om å skrive et søknadsbrev

Hva er et søknadsbrev Et søknadsbrev sender du sammen med din CV når du søker på en jobb. Søknadsbrevet er en detaljert beskrivelse av deg selv hvor du forklarer hvorfor […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Alt du trenger å vite om å skrive et søknadsbrev

Hva er et søknadsbrev

Et søknadsbrev sender du sammen med din CV når du søker på en jobb. Søknadsbrevet er en detaljert beskrivelse av deg selv hvor du forklarer hvorfor du er den rette personen for jobben du søker. Det er viktig at ditt søknadsbrev og CV er tilpasset den stillingen du søker slik at de utfyller hverandre. Nedenfor er de viktigste tipsene for å skrive et perfekt søknadsbrev.

Les også: Fem raske tips for hvordan du holder din CV på én side

Hvordan du skriver et søknadsbrev

Innledning

Et søknadsbrev inneholder ofte mye tekst og derfor er det viktig å fange leserens interesse tidlig. Start derfor søknaden med å forklare hvorfor du mener denne jobben er interessant for deg. Deretter forklare du hvorfor du er den beste kandidaten for jobben. Pass på å ikke overdriv så det oppfattes som arrogant.  

Mer informasjon og en rød tråd

Etter introduksjonen kan du fortelle mer om deg selv og din bakgrunn. Det er viktig at du bygger din søknad som en historie der du følger en rød tråd som viser at du har hatt et klart og tydelig mål for din tidligere erfaring som fører til jobben du nå søker på.

Videre kan du forklare hvorfor du mener at denne jobben vil fortsette å komplementere din utvikling i akkurat denne bedriften.  

Avslutt på en ryddig måte

Fullfør søknaden med en ledende frase der du tar kommandoen og inviterer rekruttereren til å bli bedre kjent med deg. For eksempel kan du skrive «Jeg vil gjerne komme innom og fortelle mer om meg selv og hvordan jeg kan utfylle laget ditt. Jeg ser frem til å høre fra deg».

Det er viktig at du uttrykker deg profesjonelt, men samtidig prøver å få en avslappet tone i søknadsbrevet og skriver fra hjertet. En arbeidsgiver vil helst ha en ekte person enn noen som prøver å være noen andre.

Tilpass søknadsbrevet for jobben

Søknadsbrevet må tilpasses for hver jobb du søker. Du kan ikke ha en «standard» søknad hvor du bare endrer overskriften. Rekrutterere og arbeidsgivere merker fort om søknaden er skrevet for stillingen de annonserer, eller ikke. De kan alt om jobben som annonsert og din oppgave er å vise dem hvorfor du er den beste kandidaten for jobben.

Det beste trikset for å få en søknad interessant for arbeidsgiveren, er å prøve å finne ut hvilke oppgaver som kan inkluderes i jobben. Deretter gir du eksempler på hvor god du er på disse oppgavene.

Hvor lang skal en søknad være?

Det finnes ingen eksakt mal på hvor lang en søknad bør være, men forsøk å hold deg til én side. Det er ikke meningen at du skal skrive om alt du har gjort tidligere, det kan man lese mer om i CV-en. Velg de viktigste områdene som også er relevant for denne stillingen og lag en interessant tekst som vekker leserens oppmerksomhet basert på rådene ovenfor. Det viktigste er at du fanger interessen nok til at rekruttereren ønsker å vite mer om deg, noe som er hele formålet med søknaden.

Utseendet på søknadsbrevet

Inntil du blir kaldt inn til intervju og kan vise hva du er god for så er søknadsbrevet ditt det eneste som kan fortelle arbeidsgiveren hvem du er. Derfor er det viktig at både CV-en og søknaden matcher og har et profesjonelt og ryddig utseende.

Dette er viktig å huske på når du skiver søknad

 • Staving og grammatikk er alfa og omega. Hvis det er stavefeil i søknaden har innholdet liten betydning uansett hvor bra innholdet er.
 • La andre lese søknaden din før du sender det for å få konstruktiv kritikk. Selv om en søknad er noe som føles privat så er det lurt å la andre lese den fordi det er vanskelig å gi seg selv en kritisk vurdering da det er dine tanker og følelser det er snakk om. 
 • Vil du ha et bilde i søknaden eller CV-en? Sørg i så fall for at det er et profesjonelt portrettbilde med nøytral bakgrunnsfarge hvor du er riktig kledd. Tips kan være å gå inn på Linkedin og se på profiler for inspirasjon. Mange bedrifter har også en hjemmeside med bilde av ansatte i de ulike stillingene eller avdelingene. Bildet må være i samsvar med stillingen du søker.
Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Personlig brev

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette