Jobbsøknad for deg med hull i CV-en

Å være jobbsøker i et presset arbeidsmarked hvor selv stillinger som ikke krever noen form for utdannelse, får mange hundre, om ikke tusen søknader, er på ingen måte enkelt. Mange […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Jobbsøknad for deg med hull i CV-en

Å være jobbsøker i et presset arbeidsmarked hvor selv stillinger som ikke krever noen form for utdannelse, får mange hundre, om ikke tusen søknader, er på ingen måte enkelt. Mange tenker at det er nettopp slike jobber, med lite til ingen krav til utdannelse og erfaring, er de som er enklest å søke på. Det er en viss sannhet i det, men det er en sannhet med moderasjoner.

Du er nemlig ikke alene om å søke denne type stillinger. Skole og utdannelse er ikke for alle og det er derfor et stadig økende antall jobbsøkere med hull i CV-en. Hull som ikke alltid er like lett å fylle og som gjør at man ofte risikerer å havne nederst i bunken med søknader. Så hva kan du gjøre om du gjøre for å sikre at arbeidsgiver ikke bare pakker din CV og jobbsøknad nederst i bunken? 

Hva er hull i CV? 

La oss først forklare raskt hva vi mener med hull i CV-en. Et hull i en CV er en kortere eller lengre periode hvor du ikke har vært i jobb eller på skole. De aller fleste arbeidsgiver vil umiddelbart se om din CV er full av hull, og uansett hvor imponerende utdannelse du måtte ha og uansett om du har erfaring fra nøyaktig samme jobb, vil de stoppe opp og spørre seg selv, hvorfor var ikke denne personen i arbeid eller under utdannelse? 

Gode årsaker til hull i CV

Nå kan det være mange årsaker til at man har hull i CV-en og en del av dem kan være godt begrunnet og ingenting en potensiell arbeidsgiver vil bekymre seg over. Gode grunner til hull i CV-en kan være barnefødsel, alvorlig sykdom, eller at du over en periode har vært hjemmeværende grunnet at andre i nær familie har vært syk. 

Om dine hull er grunnet noen av de nevnte årsakene, er det viktig at du kommer tilbake til dette i din jobbsøknad og på en så god måte som mulig forklarer årsaken uten å bli for personlig. Har du for eksempel vært hjemme grunnet sykdom, kan det være lurt å forklare litt hva du brukte dagene til. Så fremt sykdom ikke gjorde at du ikke var mobil, er det mange ting man kan gjøre for å utdanne seg selv uten formell skolegang. Kanskje du leste mye bøker, eller tok et nettkurs fra sofaen hjemme. 

Kanskje dagene dine gikk med til opptrening og fysioterapi Om det er tilfellet er det lurt at du skriver litt om hvordan den tøffe tiden gjorde deg sterkere og hvordan erfaringen lærte deg hvor viktig det er å aldri gi opp, uansett hvor tøft det til tider er.

Mindre gode grunner til hull

Om du har store hull i CV-en og ikke kan forklare dem med lignende årsaker som nevnt ovenfor, er det aller viktigste at du er ærlig. Ikke lyv på deg erfaring eller sykdom for å forklare hull. En løgn vil til slutt alltid bli avslørt og den eneste du ender opp med å skade, er deg selv. 

Prøv etter beste evne, og med egne ord, å forklare hvorfor du i lengre perioder ikke var verken i jobb eller på skole. Mange trenger en pause i løpet av livet og om dine hull kommer rett etter skolegang kan de ofte forklares med lengre reiser, eller rett og slett pauser fra presset av skole. Det er ingen skam å innrømme at man har hatt perioder i livet hvor man ikke har følt seg sterk nok til å ta en jobb. Å takke ja til en jobb man vet man ikke er i stand til å utføre vil tross alt bare skade begge parter.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Skrive CV

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette