Skrive CV – Den ultimate guiden

Det er ikke lett å skrive et CV. Uansett om du skriver en CV for første gang, eller hvis du oppdaterer din gamle CV, kan det være forvirrende og vanskelig. […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Skrive CV – Den ultimate guiden

Det er ikke lett å skrive et CV. Uansett om du skriver en CV for første gang, eller hvis du oppdaterer din gamle CV, kan det være forvirrende og vanskelig. For å lette denne vanskelige oppgaven har vi på CV-malen.no sammen med våre profesjonelle rekrutterere skrevet den ultimate guiden for deg. 

Dette gjør at du kan unngå hodepine etter å google deg frem til riktig informasjon i jungelen av artikler på nettet.

Vår guide er delt inn i seksjoner, slik at du enkelt kan hoppe over de delene du føler deg trygg og fokusere på det du synes er utfordrende.

Når det er sagt ønsker vi deg lykke til, og vi er sikre på at du få en perfekt CV som vil hjelpe deg ett steg på veien mot selve drømmejobben.

Grunnleggende informasjon om en CV

Hva er en CV?

CV er en forkortelse av ordet «curriculum vitae» som er latin og betyr «livets løp». Din CV er dermed en historisk beskrivelse av ditt faglige liv. Med yrkesliv mener vi alt du har av skolegang og din arbeidserfaring.

En CV er et mer informativt dokument som kan inneholde kortere beskrivelser av arbeidserfaring, utdanning, etc.

Når det er sagt, er det viktig å påpeke at din CV ikke inneholder for mye informasjon og bør holdes kort. Det er ofte her at forvirring oppstår når «holde kort» og mens du er «informativ» kan være litt motstridende. Men ikke bekymre deg for mye for det akkurat nå. Vi vil forklare dette mer detaljert under og du vil få en god forståelse for hvordan alt henger sammen.

Hva skal en CV inneholde?

Som en standard kan du si at et CV skal inneholde følgende overskrifter.

 • personopplysninger 
 • arbeidserfaring 
 • utdanning
 • prosjekt / sertifisering
 • referanser (valgfritt- du kan velge å oppgi referanser ved forespørsel).

I tillegg til standardoverskriftene, bør du også ha flere overskrifter i din CV for å gi arbeidsgiveren en bedre ide om hvem du er. Disse overskriftene er.

 • tittel
 • oppsummering
 • kort om meg
 • kunnskap

Din CV kan dermed inneholde opptil 8 forskjellige overskrifter, avhengig av hvordan du ønsker  å designe din CV og hva du vil inkludere. Vi vil gjennomgå de ulike overskriftene nedenfor og hvilken informasjon de skal inneholde.

Personlig brev

Vi anbefaler på det sterkeste å skrive et personlig brev til hver jobb du leter etter. Det personlige brevet sender deg sammen med ditt CV og blir et supplement til grunnleggende informasjonen i CV’en. Du bør bruke ditt personlige brev for å beskrive, mer detaljert, hvorfor du er interessert i jobben, og hvorfor du passer så godt til den. Du kan se ditt personlige brev som en kort, interessant historie, noe som gjør arbeidsgiveren mer interessert i deg.

For å klargjøre denne litt: Forstå at ditt CV er dokumentet arbeidsgiveren ser først. Her ser arbeidsgiver at du har riktig opplæring og arbeidserfaring for å fullføre jobben som utlyses. Men din CV beskriver ikke hvem du er, noe som betyr at du fortsatt er helt anonym i arbeidsgiverens øyne, og du skiller deg ikke fra andre med lignende bakgrunn. Det er her ditt personlige brev kommer inn i bildet og forklarer mer fullstendig hvem du er og skaper en større interesse for arbeidsgiveren.

Trinn for å få en jobb

Det viktigste for å ønske å gjøre noe er å vite hvorfor du gjør det man skal gjøre. Derfor har vi nedenfor for en forklaring på hvordan arbeidsgiver ser på ansettelsesprosessen slik at du får en bedre forståelse av hvorfor du bør bruke tid på din CV.

Case: Arbeidsgiveren har lagt ut en jobbannonse og mottar over hundre CV’er.

Trinn 1: Arbeidsgiver åpner CV etter CV og ser raskt gjennom hver CV i ca. 3-10 sekunder. Hvis det er noe som fanger arbeidsgiverens interesse, vil CV’en få 30 sekunder med oppmerksomhet.
Spørsmål: Hvordan kan du best få arbeidsgiverens oppmerksomhet?
Svar: Skill deg ut, visuelt! Hvis ditt CV ser annerledes ut enn de andre 99, blir du en av CV’ene som arbeidsgiver setter 30 sekunder på i stedet for 3.
Konklusjon: Utseendet på ditt CV er viktig for å komme forbi trinn 1.

Trinn 2. Arbeidsgiveren bruker 30 sekunder på din CV, leser informasjonen din og legger den i «lagre» haugen. I tillegg til din CV, er det fem ekstra CV’er som ender opp i «lagre» haugen. Alle 6 CV’ene i «lagrehaugen» er personer med samme kvalifikasjoner, men bare 3 personer vil bli bedt om et intervju.
Spørsmål: Hva kan du gjøre for å bli kalt intervju?
Svar: Skill deg ut, informativt. Å ansette en person er en lang prosess, og det er viktig at de som ansettes er rett person. Det er derfor av største betydning at arbeidsgiver føler seg engasjert så tidlig som mulig.
Konklusjon: Forklar mer informativt om hvem du er og hvorfor du er perfekt for jobben. Et godt dokument for dette er et personlig brev.

Trinn 3: Intervju. Under intervjuet vil du kunne fortelle mer om deg selv og fremheve din personlighet. Hvis du virkelig ønsker å imponere arbeidsgiveren, kan du gjøre en personlighetstest og gi dem dine resultater for å vise at du er den perfekte personen for jobben.

Forhåpentligvis har ovennevnte trinn gitt deg en bedre forståelse av hvorfor det er viktig å ha en visuelt attraktiv CV, godt skrevet CV og et personlig brev. Perfekt, la oss gå videre!

Start med å skrive CV

Personlig informasjon

Hva er personlig informasjon? Det er ditt navn, kontaktinformasjon (e-post og telefonnummer), din alder og hvor du bor. Det er ikke mer avansert enn det. Alt du trenger å huske på er at din personlige informasjon er på toppen av din CV.

Du trenger ikke å ha den faktiske overskriften «personlig informasjon» i din CV. Men i noen tilfeller kan det være bra å ha overskriften i en CV for å avklare strukturen til CV-en.

(Hvis du liker CV-malen, kan du klikke her for å bruke den)

Ovenstående CV er et perfekt eksempel på en velstrukturert CV med tittelen «personlige data». Samtidig er kontaktinformasjonen også lett tilgjengelig på toppen av CV’en.

Tittel på din CV

Alle våre CV-maler har muligheten til å legge til en tittel i din CV. Denne tittelen er ikke standard basert på standardene som er tilgjengelige for CV-skriving, men vi anser det som en fin måte til å skille deg ut og gi deg muligheten til å raskt beskrive til arbeidsgiveren du er.

Tittelen på ditt CV kan brukes på den måten du synes passer deg best. Hvis du er på utkikk etter en jobb som finansassistent, kan du enten skrive «Finansiell assistent» som tittel på ditt CV for å avklare at du er på jakt etter den jobben. Alternativt kan du skrive noe som gjør at du skiller seg ut og skaper interesse som «Engasjert økonom». Som du kan se, kan du bruke CV-tittelen litt som du liker og føler for. Vi har spurt et stort antall rekruttere om tittelen i CV’en, og alle synes det er en god ide og noe som er nyskapende.

Sammendrag

Her kan du fylle ut en kort oppsummering av din tidligere karriere og hvor du vil i fremtiden. Du kan se denne delen som en forkortet sammendrag av ditt personlige brev. Formålet med denne delen er å gi arbeidsgiveren et raskt sammendrag av hvorfor du er den rette personen for jobben. Du velger om du vil ha denne delen i ditt CV. Hvis du velger å inkludere det, bør du bruke tid på å få et godt sammendrag som er interessant. Ellers kan dette avsnittet virke negativt ettersom CV-en din blir lengre og ikke så omfattende. Her kan du lese et eksempel på et godt sammendrag som har en rød tråd om hvorfor du leter etter jobben.

Kort om meg

Her har du mulighet til å beskrive noen lettleste personlige opplysninger om deg selv. For eksempel har du en mann eller kone og barn. Du kan nevne en hobby du er lidenskapelig opptatt av,  eller noe interessant som kan fange arbeidsgiverens interesse. Men husk at du holder deg veldig kort, helst bare noen få setninger. Du har mulighet til å fortelle meg mer om deg selv på jobbintervjuet.

Utdanning

Du bør alltid inkludere din utdanning i ditt CV. Meningene om når i CV ‘en den skal skrives, er forskjellig fra rekrutterer til rekrutterer. Basert på våre undersøkelser kommer utdanningen din tidlig i CV’en dersom du har en grad fra universitet eller høgskoleutdanning. Hvis du har en videregående utdanning, kan du la utdanningen komme etter din arbeidserfaring.

Hold delen for utdanning så kort som mulig. Skriv ut skolens navn, ditt program / linje og en eller to setninger som beskriver utdanningen hvis du tror det er nødvendig.

Arbeidserfaring

Arbeidserfaring er den viktigste delen i din CV og en del som du bør bruke mye tid på. Her har du muligheten til å vise arbeidsgiveren at du er rett for jobben og har den rette erfaringen. Du kan velge å ha rekkefølgen på din tidligere jobb på forskjellige måter. Enten skriver du dem i kronologisk rekkefølge med din nåværende jobb først. Alternativt kan du velge de tidligere jobbene du hadde relevant for jobben du leter etter, og skrive om disse.

Jobbene som ikke er relevante for jobben du søker, kan skrives ut som en punktliste over år, firma navn og stilling under overskriften «Andre jobber». Dette gjelder begge disse alternativene. 

Se eksempel CV nedenfor

Klikk på CV-en for å åpne den

Prosjekt / sertifisering

Under denne overskriften skriver du inn de spesielle prosjektene du har vært med og implementert eller sertifiseringer du vil markere i CV. Her kan du fremheve det som er relevant for jobben du søker. Formålet med denne delen er å vise at du er en ambisiøs person som ønsker å ta på deg krevende oppgaver. Et eksempel på en sertifisering kan være en salgstrening som du bestod. Eksempler på et prosjekt kan være en spesiell oppgave som du var ansvarlig for, eller deltok i å løse på en tidligere arbeidsplass. Et konkret eksempel kan være hvis du fikk oppgaven med å effektivisere en arbeidsoppgave, og som et resultat av dette reddet selskapet i tide.

Prøv å være kreativ her og tenk tilbake på ting du tidligere har gjort som gjør at du skiller seg ut fra mengden, og som kan være interessant for en arbeidsgiver å huske.

Kunnskap

I denne delen finner du spesielle ferdigheter som er ekstraordinære for deg. Seksjonen er i form av en liste, og du kan velge å ha din egen «karakter» i et siffer for å visuelt vise hvor dyktig du er i en spesiell kunnskap. Denne delen brukes til å gi arbeidsgiveren en rask oversikt over dine spesialkompetanse uten å måtte lese mye tekst. På bare ett sekund vil arbeidsgiveren vite at du er god til for eksempel «prosjektledelse» eller hvis du er en «lagspiller».

Referanser

Her kan du enten fylle ut teksten «Referanser gis på forespørsel» hvor du nevner referansen din, i personens stilling og firma. Vi anbefaler ikke at du oppgir noen kontaktinformasjon for referansene dine i ditt CV. Du vil sannsynligvis sende din CV til en rekke arbeidsgivere, og bare en håndfull av disse vil føre til et intervju. Derfor bør du ikke distribuere kontaktinformasjon til dine referanser unødvendig, men bare gi dem ut når en arbeidsgiver ber om dem.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Skrive CV

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette