Fem raske tips for hvordan du holder din CV på én side

Du har kanskje hørt at din CV ikke bør overskride én side, men det er ofte ikke så lett som det høres ut som. Derfor hender det alt for ofte […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Fem raske tips for hvordan du holder din CV på én side

Du har kanskje hørt at din CV ikke bør overskride én side, men det er ofte ikke så lett som det høres ut som. Derfor hender det alt for ofte at CV-en blir både to og tre sider. Dette kan selvsagt fungere om man er senior i sin rolle og har hatt veldig mange tunge posisjoner tidligere i sin karriere. Men, om du ikke har hatt mer enn en håndfull ulike tunge posisjoner, kan du med sikkerhet få plass på én side.

For å hjelpe deg med dette presenterer vi under noen enkle men gode tips som garantert kommer til å hjelpe deg med å komprimere din CV uten at det går ut over kvaliteten.

1. Ta kun med relevant informasjon i din CV

Detter er ett av de absolutt enkleste tipsene for å holde din CV kort og konsis. Det er også det viktigste tipset når du skal skrive CV. En CV skal være oversiktlig, lettlest og forklare hvorfor akkurat du er kvalifisert til den jobben du søker.

Du kan videre benytte deg av tipsene under dersom du har gjort alt du kan for å korte ned din CV, men allikevel føler den er for lang.

 • Dropp beskrivelse av skole eller annen utdanning. Hold avsnittet «utdannelse» kort og bare med navn på skolen/studiestedet og tittel på utdannelse. Om arbeidsgiveren vil vite mer, vil du bli spurt nærmere om dette på et intervju. I en CV holder det at du viser til at du har studert og hvilket program du har studert.
 • Sommerjobb, ekstrajobb og grunnskole er ofte ikke relevant. Dette er informasjon du eventuelt kan legget til nederst i din CV som en punktliste under «øvrige jobber», men ikke bruk ekstra plass på å beskrive så mye rundt det. Vil arbeidsgiveren vite mer om det vil du få spørsmål om dette på intervjuet.
 • Om dine fritidsinteresser ikke er i direkte relevans med jobben du søker, fjerner du det fra din CV.
 • Ta bort avsnittet «Referanser» og skriv «Referanser fremskaffes ved forespørsel».
 • Tenk over om du virkelig behøver å ha med en oppsummering av din karriere, eller en beskrivelse av deg selv som eget avsnitt i CV-en. Er dette beskrivelser som du har med i både CV og søknad, kan du ta bort det ene.
 • Har du med avsnittet «nøkkelkvalifikasjoner» hvor du lister opp dine personlige egenskaper og kunnskaper, kan det være en idé å enten droppe det, eller holde det svært kort. Ofte forstår man dine kunnskaper når man leser beskrivelse av dine tidligere arbeidserfaringer.
 • Om bildet ditt tar stor plass i din CV kan du velge å fjerne det. Ditt utseende spiller ingen rolle for majoriteten av de jobbene som finnes på arbeidsmarkedet. Hvis du velger å ha med et bilde bør du også tenke igjennom hvordan du fremstår på bildet. Legger du eksempelvis med et bilde av deg fra en fest du var på for fem år siden, kan det være like greit å droppe bilde.

2. Formater din CV på riktig måte

Alle våre CV maler er utformet i samarbeid med profesjonelle rekrutterere og designere. Malene har et standardisert utseende de tar utgangspunkt i, men du kan likevel tilpasse mange deler av CV-malene selv for å komprimere innholdet.

  • Gjør skriftstørrelsen på navnet ditt mindre. I flere av våre CV-er har vi brukt en stor tekststørrelse på ditt navn. Du kan velge å bruke en mindre tekststørrelse for å få plass til mer tekst i din CV.
  • Standardteksten i din CV kan du også forminske slik at du får plass til mer tekst på en side. Bare være oppmerksom på å ikke bruke for liten tekst slik at det blir slitsomt for mottakeren som skal lese din CV.
  • Feltene er også mulig å forminske for å lage mer plass.

Du må ikke være redd for å endre størrelsen på de ulike tekstavsnittene. Strukturen i din CV er det viktigste.

3. Ikke skriv samme informasjon flere ganger i dine arbeidsbeskrivelser

Ofte har man lignende arbeidsoppgaver i flere av jobbene mens man sakte klatrer oppover i karrieren for hver gang man bytter jobb. La heller arbeidsbeskrivelsen i hver av jobbene du har hatt fremstå som en stige hvor du viser til nye arbeidsområder. Det blir fort mer interessant for arbeidsgiveren å lese en slik framstilling. Legger du ned litt tid på dette og gjør det på rett måte, kan du spare inn mye plass uten å miste viktig informasjon.

4. Bruk punktlister

Punktlister er undervurdert. De sparer ikke bare plass i din CV men det gjør faktisk din CV mer lettlest. I stedet for å skrive lange setninger om hva du har lært deg på en arbeidsplass kan du kort liste opp det viktigste punktvis. Men, pass på å ikke misbruk punktlister ved å lage for mange. Forsøk å hold deg til to-tre punkter pr. arbeidsbeskrivelse.

5. Ikke lag nye rader for informasjon som ikke krever det

Vi har på mange av våre CV-maler valgt å lage nye rader for eksempelvis bedriftsnavn, tjeneste og dato. Har du en kort og velformulert CV kan disse radbrekningen gjøre din CV mer lettlest. Men, havner du i en posisjon der CV-en blir for lang kan disse radbrekningene gjøre mer skade enn nytte. Velg for eksempel feltet «bedriftsnavn» og fyll ut bedriftens navn. Merk av tjeneste og dato. La feltet tjeneste og dato stå tomme så dukker de ikke opp i din CV. På denne måten får du alt på en rad. Du kan gjøre din rad med informasjon mer lettlest ved å bruke / mellom de ulike delene.

Eksempel:

Original layout

Eriksen
Selger
2012-2015


Komprimert layout

Eriksen / Selger / 2012 – 2015


Glem ikke hvorfor det er så viktig at din CV er på én side

Hver jobb får ofte et hundretalls søkere og derfor bruker rekrutterere og arbeidsgivere bare om lag 6 sekunder på en CV ved første øyekast. Et godt tips for å forstå viktigheten av en kort CV er at du selv forsøker å lese din CV på to sider og se hvor mye informasjon du rekker å fange opp på 6 sekunder. Da vil du nok ganske enkelt innse viktigheten av en kort, lettlest CV som inneholder kun relevant informasjon.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
  Flere innlegg om: Skrive CV

  Skrevet av

  Eivind Jordahl
  Eivind Jordahl
  Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

  Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

  Flere artikler som dette