Snart nyutdannet? Her er fire tips for å lande din første jobb!

Hvis du er en student som ønsker å forandre verden, er det vanskelig å vite hvor du skal begynne. Fremfor alt kan du føle deg spent når du nå er […]

Eivind Jordahl
Eivind Jordahl
Snart nyutdannet? Her er fire tips for å lande din første jobb!

Hvis du er en student som ønsker å forandre verden, er det vanskelig å vite hvor du skal begynne. Fremfor alt kan du føle deg spent når du nå er på jakt etter din første virkelige jobb. Det er greit – heldigvis er det mye hjelp å få!
Ta en titt på følgende fire tips som er garantert vil hjelpe deg på vei.

1. Finn ut hvilken jobb du vil ha

Selv om det høres opplagt ut, er det ikke alltid lett å finne ut hvilken rolle du vil ha etter utdanningen. Før du begynner å søke, bør du bestemme hvilken jobb du skal se etter. Det finnes ikke noe mindre produktivt enn å dykke rett inn i jobbsøkingen uten å ha et reelt fokus.

Å bestemme hvilken jobb du vil ha etter universitetet blir lettere for noen akademikere enn andre. Men ved å lage en liste over hva som betyr noe for deg og ved grundige undersøkelser er du godt rustet til å starte jobbsøkingen.

Start med å dokumentere dine ferdigheter, erfaringer og kvalifikasjoner. Dette vil ikke bare tjene som grunnlag for ditt CV, men vil også gi deg en ide om hva du egentlig kan gjøre. Deretter angi hvilken type jobb du vil ha akkurat nå. Lag en liste over viktige kriterier, for eksempel bransjen og plasseringen som passer deg best. Deretter lager du en annen liste med «nice to have» i en rolle, for eksempel bedriftskultur og arbeidstid.

Du bør også ta deg tid til å vurdere hvor du vil være på dette tidspunktet neste år og om fem år. Dette hjelper deg med å veie opp hvis jobben du leter etter i dag gir deg muligheter for karriereutvikling.

2. Bruk forskjellige verktøy i jobbsøkingen din

Det er mange måter å søke etter en jobb, og det er viktig at du velger kanalene som passer deg. En måte å finne en jobb etter universitetet er gjennom rekrutteringsbyråer og jobbportaler. Andre jobbsøkingsverktøy inkluderer arbeidsgivere egne nettsteder, sosiale medier som LinkedIn og selvfølgelig ditt personlige nettverk. Du kan bruke så mange ressurser som du vil, bare sørg for at du ikke overvelder deg selv og velg en søkeprosess du kan håndtere.

3. Få din CV til å skinne

Din CV er din første kontakt med arbeidsgivere, og i dag finner det mye hjelp til å bygge en attraktiv CV.

Hvis du studerer eller er nyutdannet, kan det være at din yrkeserfaring er nesten ikke-eksisterende. Det kan være nyttig å tilpasse overskriften «Arbeidserfaring» i din arbeidshistorie til «Prosjekter og jobber». Her kan du i detalj beskrive prosjektene og korte oppdrag du har utført innenfor eller utenfor universitetet, akkurat som om du var ansatt. Dette vil kompensere for mangel på arbeidserfaring. Du kan også legge til en del «Hobbyer og interesser» i slutten av din CV, forutsatt at det legger til en verdi.

Husk at du alltid skal skreddersy din CV til jobben du søker på for å vise at du er en egnet kandidat. Bruk jobbannonsen som inspirasjon og vær sikker på at din CV gjenspeiler de oppgitte kravene. 

4. Forvent overraskelser!

For å lande din første jobb etter universitetet, bør du være sikker på hva du kan forvente etter at søknaden er sendt. Den vanlige veien for en vellykket prosess inkluderer å bli invitert til et intervju, muligens et annengangsintervju, gjennomføring av referansesjekk, etterfulgt av et jobbtilbud.

Dette virker imidlertid ikke alltid slik. Du kan bli bedt om å ta en psykometris test eller holde en presentasjon under et intervju. Bli kjent med alle mulige utfall av søknaden din, så kommer de ikke som en overraskelse, og du vil alltid kunne vise din beste side. For eksempel kan du forberede seg på ulike typer intervjuer og vanlige spørsmål, og opprette noen oppfølgingsmaler hvis du ikke hører fra arbeidsgiveren. Den perfekte kandidaten er vanligvis en blanding av de riktige ferdighetene og den rette personligheten. Selv om du kanskje mangler visse kunnskaper eller egenskaper, kan du veie opp for det ved å sørge for at du er den rette personen for jobben og kan argumentere for det.

Hvis du mislykkes, reflekterer du over søknadsprosessen din for å se hva du eventuelt kan gjøre annerledes neste gang, og fremfor alt – hold deg positiv og proaktiv. Husk at det ofte skal mye til for at du får den første jobben du søker på. For hver CV du skriver og for hvert intervju du er på, modnes du. Arbeidsgivere er stadig på utkikk etter nye talenter, og den perfekte muligheten for deg kan ligge rett rundt hjørnet! Det viktigste er å ikke gi opp- din tur vil garantert komme.

Del denne artikkelen
Innholdsfortegnelse:
    Flere innlegg om: Søke jobb

    Skrevet av

    Eivind Jordahl
    Eivind Jordahl
    Har jobbet som rekrutterer og er skribent på cv-malen.no

    Prøv vår profesjonelle CV-byggherre

    Flere artikler som dette